Oncologie

Kanker, wat is dat?

Kanker ontstaat wanneer cellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen in het lichaam. Dergelijke cellen kunnen zich ontwikkelen wanneer bepaalde controlemechanismen – die bijvoorbeeld de celdeling en dus de vermenigvuldiging van individuele cellen reguleren - niet meer functioneren.

Er zijn in principe twee soorten tumoren: goedaardige (benigne) en kwaadaardige (maligne). De cellen van kwaadaardige tumoren dringen, in tegenstelling tot de goedaardige, door in het omliggende weefsel en vernietigen het. Kankercellen kunnen zich verspreiden via bloed-en lymfevaten of zenuwvezels door het hele lichaam. Op deze manier ontstaan er vaak uitzaaiingen (metastasen) in andere organen.

Kankercellen worden gekenmerkt door een ongecontroleerde deling, hoge mutatie snelheid en weerstand tegen endogene regulering.

Wat zijn de mogelijke oorzaken en factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van kanker?

De oorzaak van kanker is een verandering in het erfelijk materiaal in een lichaamscel. Er spelen meerdere factoren een rol om vanuit een normale cel een kankercel te vormen.

Verschillende factoren die een rol kunnen spelen:

  • Roken
  • Verkeerde voeding
  • Chemische stoffen
  • Virussen
  • Genetische factoren
  • UV-stralen

De meest voorkomende vormen van kanker zijn darmkanker, longkanker, borstkanker en prostaatkanker.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

In de afgelopen 15 tot 20 jaar werd in de behandeling van kanker veel vooruitgang geboekt. De verschillende vormen van therapie zijn gebaseerd op het soort kanker, stadium, en de aard van de tumor. De kans op genezing is groter, naarmate de diagnose vroeger gesteld wordt.

We onderscheiden de volgende behandelingen:

  • Chirurgie
  • Medicamenteuze therapie(chemotherapie, hormonale therapie, gerichte therapie)
  • Bestraling

Daarnaast wordt ondersteunend aan de behandeling; gezond eten, de versterking van het immuunsysteem, psychologische ondersteuning en fysieke activiteit aanbevolen.

Het doel van de behandeling is het behoud of het herstel van een goede kwaliteit van leven voor patiënten. Daartoe behoort ook de poliklinische behandeling van kanker, waaraan de producten en diensten van Baxter een belangrijke bijdrage leveren. Dankzij de poliklinische behandeling van kanker, blijft een langdurig ziekenhuisverblijf veel patiënten bespaard.

Baxter biedt medicijnen en toedieningssystemen voor de behandeling van kanker, zoals een draagbare elastomeren infuuspomp voor het intraveneus toedienen van geneesmiddelen. Het stelt de patiënt in staat tijdens chemotherapie mobiel en onafhankelijk te blijven en de behandeling in een vertrouwde omgeving uit te voeren. De elastomeren infuuspompen bieden een eenvoudige, veilige en nauwkeurige behandeling en kunnen comfortabel en onopvallend gedragen worden in een heuptas.

Producten Oncologie